Hazelhoff Advies Bureau Second Opinion Hazelhoff Lease Hazelhoff Direct
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Hazelhoff Advies
Erkend Hypotheekadviseur
Stad Holland Zorgverzekeraar

Hazelhoff Advies

Nederlanders denken lichtvaardig over pensioen

Nederlanders denken lichtvaardig over pensioen

dinsdag 16 september 2014 11:30 | Print | Email

ING 252x168Het komt wel goed met mijn pensioen, denkt bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking. Deze groep is 'onbewust onbezorgd', en verdiept zich niet in de eigen financiële situatie.

Zij zouden er juist verstandig aan doen om na te denken over hun oudedagsvoorziening.

Babyboomers met pensioen
Het aantal mensen dat pensioen ontvangt, is het afgelopen jaar gestegen. Tegelijk neemt de hoeveelheid actieve deelnemers in pensioenfondsen af, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Eind 2013 hadden pensioenfondsen zo'n 5,5 miljoen actieve deelnemers. Dat zijn er 146.000 minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens DNB vooral doordat veel 'babyboomers', die in de jaren 40 en begin jaren 50 zijn geboren, stoppen met werken. Zij bouwen geen pensioen meer op. Het aantal actieve pensioendeelnemers daalt al sinds 2011.

Weinig kennis over pensioen
De kennis en het bewustzijn van Nederlanders over pensioen is niet groot, stelt informatieplatform Wijzer in geldzaken. Maar 1 op de 3 werknemers zegt goed op de hoogte te zijn van de oudedagsvoorziening, blijkt uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken. Een behoorlijk grote groep is 'onbewust onbezorgd': bijna een derde van de beroepsbevolking maakt zich geen zorgen, maar heeft ook niet nagedacht over de financiële situatie na het pensioen. Juist omdat deze mensen zich niet hebben verdiept in de eigen omstandigheden, zou een deel van hen zich volgens Wijzer in geldzaken wel zorgen moeten maken.

Pensioen duurt korter
Dat de pensioenleeftijd omhooggaat, weten de meeste Nederlanders wel, blijkt uit de Pensioenmonitor. De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog naar 66 jaar in 2019 en 67 jaar in 2023. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bijna een kwart van de consumenten zegt extra geld te sparen omdat de pensioenleeftijd omhoog gaat, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Maar: omdat we later met pensioen gaan, duurt ons pensioen korter. "In principe hoeven mensen per maand dus minder geld opzij te zetten", zegt Marieke Blom van het ING Economisch Bureau. "Ze kunnen namelijk langer sparen, en de periode dat ze geld opmaken duurt korter."

Werken of sparen
In het algemeen is het belangrijk om te bekijken of je na je pensionering kunt rondkomen, stelt het ING Economisch Bureau in het rapport De stille verbouwing van pensioen, zorg, werk en wonen. "Het is daarnaast van belang om te zorgen dat je kunt blijven werken tot je pensioen", zegt Blom. "Blijf netwerken, volg opleidingen, volg zonodig een andere koers." Toch kan het in bepaalde situaties verstandig zijn om geld opzij te zetten. Blom: "Wie absoluut met 65 jaar wil stoppen met werken, doet er goed aan om extra te sparen. Dat kan ook gelden voor zzp'ers of voor iemand die langdurig werkloos is geweest."

Mijn pensioenoverzicht
De overheid hanteert als norm dat iemand voor een passend pensioen 70 procent van het gemiddeld verdiende loon nodig heeft. De Sociale Verzekeringsbank en de pensioenuitvoerders bieden Nederlanders op mijnpensioenoverzicht.nl de mogelijkheid om te zien hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd. Op jaarbasis raadplegen mensen zo'n 2 miljoen keer het overzicht, vertelt Gwennie Bosma van de Sociale Verzekeringsbank. "Hoeveel mensen daarna daadwerkelijk in actie komen, bijvoorbeeld door te bellen met hun pensioenfonds, kunnen we niet aangeven."

Advies inwinnen
Pensioen is geen makkelijk onderwerp, stelt Wijzer in geldzaken. Wie op zoek is naar meer informatie, doet er goed aan om hierover te praten met de werkgever, de pensioenuitvoerder, of een financieel adviseur.

« naar overzicht